Мерки за безопасност при риболов на лед !

 

 

Примамки за подледен
риболов

  • мормишки

 

 

 

 

 

Оборудване
  • ледобур
  • линии
  • екипировка

 

 

 

 

 

 
Ледобурът
е важен инструмент, който служи за бързо пробиване на дупка в лед, която има правилна цилиндрична форма. Неговото използване е препоръчително пред подръчни средства като брадви, сатъри, ножове и т.н. Това е така, защото пробивайки с подобни “сечива” има голяма вероятност да изплашим рибата, която се намира под нас и дори да предизвикаме пропадане в ледените води. Ледобурът има проста форма, която наподобява свредел, а основни части на инструмента са ножовете и тяхното разположение. Други съставна част са спираловидно навитата ламарина над ножовете, чиято функция е да извади вече нарязания лед.

Популярни у нас са два типа ледобури – руските и шведските.
Ленинградски ледобур

Най-известни са руските ледобури, произведени в “Ленинградски северен завод”, познати като “ленинградски” или “петерски”. Основното при тях е разположението на ножовете на 45° един спрямо друг. Ножовете имат наклон на заточване 10 -12°. Те са прикрепени с по два винта за основата на ледобура, която е една от най-важните части в конструкцията на този уред. Посоката на пробиване е обратна на часовниковата стрелка.
След основата на ледобура е прикрепен шнек от спираловидно навита ламарина с дебелина 2 мм. Ленинградските ледобури имат възможност за разглобяване и транспортиране в компактна форма, благодарение на шарнирен болт и планка. Най-често дръжките, които се използват при тях са пластмасови. В последно време ленинградските ледобури се изработват от висококачествени материали и се използва титан като основен метал. С ленинградските ледобури могат да се пробиват дупки с диаметър приблизително 120 мм. Вече се произвеждат и модели с възможност за пробиване на различни размери дупки.
Предимства и недостатъци на ленинградския ледобур:
Най-голямото предимство на ленинградския ледобур е неговата относително ниска цена. Друго предимство е компактната форма, удобна за транспортиране и относително не голямото му тегло – средно около 3 ? кг. Друга важна особеност е, че на пазара се намират по-лесно ножове за ленинградските ледобури на относително ниска цена. С някои наши конструкторски “нововъведения” можем да променим разположението на ножовете спрямо основата на ледобура и да го направим по-пригоден за определен тип лед. Това става като развием болтовете до определена степен и подложим с подходящи шайби или пластинки, които поставяме от страната на заточването на ножа или срещуположно. Също така, заточването на ножовете на този вид ледобур става лесно.
Един от недостатъците на ленинградския ледобур е, че среща известни затруднения при пробиване на “по-мокър” лед. Например, ако в леда има водна прослойка, инструментът не пробива равномерно и изисква упражняване на по-голяма сила. Други по-незначителни недостатъци са пластмасовите дръжки, които могат лесно да се повредят и да се затрудни въртеливото им движение спрямо оста на ледобура. Шарнирният болт, планката и механизмът също са слабо звено. При по-новите модели дължината на планката е увеличена, което спомага за по-дълго експлотационно време. Много често се случва при риболов шарнирният механизъм да замръзне и това да затрудни значително сгъването на ледобура. Това също е едно неудобство при риболов.
Като заключение за ленинградските ледобури може да се каже, че предимствата им надделяват над недостатъците. Още повече, че ледената покривка при нас рядко надвишава 40 см. и слой с подобна дебелина не е никакво препятствие пред тези легендарни ледобури.

Шведски ледобур
Моra

Ледобурите “Моra” са производство на световно известната шведска компания Ericsson. Те се произвеждат от висококачествени сплави и имат изключително малко тегло – около 2 кг. Има модели, които пробиват в диапазон от 90 до 200 мм. Пробиването на дупки с Mora става доста бързо и приятно. Например, в лед с дебелина 130 см. може да бъде пробита дупка за 3-4 мин. «Морите» не срещат затруднение, ако в леда има водни прослойки или ако пробиваме вече замръзнала стара дупка, на която ледът е по-здрав.
 
spiralen
Ножове, които се използват за Mora са два вида - «Spiralen» и “Expert”. Първите имат полукръгла форма на режещата част,
а вторите – права. Друга особеност на тези ледобури е, че могат да се използват ножове с различен размер. Например, за един и същи ледобур може да се пробиват дупки с различен диаметър – 135 или 150 мм.
Ледобурът Моra е изключително качествено изработен във всеки един детайл. Спокойно може да се каже, че Mora няма никакви слаби места за разлика от ленинградските. Като единствен недостатък може да се изтъкне високата му цена, както и тази на резервните ножове. Да се пробиват дупки с ледобурита на компанията Ericsson е удоволствие и комфорт при подледния риболов.

Практически съвети при употреба на ледобур:
1. При работа с ледобур трябва да се внимава, тъй като ножовете са изключително остри и може да се нараним при невнимателна употреба. При транспортиране на ледобура, както и при дълги преходи по леда, ножовете трябва изолирани с подходящ пластмасов предпазител.
2. Ножовете на ледобура да се съхраняват отделно от основното тяло в напоена с машинно масло хартия с цел да се предотврати евентуално ръждясване.
3. Ножовете на ледобура трябва да се наточват сравнително често по подходящ начин (линк към инфо за наточване на ножове)
4. Важно е преди експлоатация да проверяваме състоянието на закрепващите винтове. Ако винтът е разхлабен има вероятност да загубим нож или да не успеем да пробием дупка.