Плетено влакно - брейд
от Павел Иванов

Имам удоволствието да споделя с Вас скромния т си опит при риболов с плетено влакно (брейд). Държа да изтъкна, че написаното по-нататък е базирано на личен опит без да твърдя, че това е най-правилният или единствен начин за риболов с брейд . Ще засегна предимствата и недостатъците на риболова с плетено влакно (в часност спиниговият), който практикувам вече 11 години.

Основните предимства - при риболова с брейд са директният контакт с рибата, почти самозасичащ ефект, много по-здрава линия при малки диаметри (отколкото при монофила), много по-дълъг живот.

Основни недостатъци – при повечето брейдове диаметърът, означен на опаковката, не съответства на реалния. При американските брейдове съществува друга стандартизация и ако не са променени в европейски мерки, доста пъти се чудим защо купуваме 0.10, а то не отговаря на диаметъра в пъти. Трябват и по-здрави водачи – SIC , титан, алуминиев оксид и пр., защото плетеното влакно развива по-висока температура от монофила при работа и оттам по-лесно нарязва водачите. Има голяма вероятност при закачане на линията и по-силно засичане да останем със счупена пръчка в ръце. Поради това водещата ролка на макарата задължително трябва да бъде лагерувана, тъй като в противен случай брейдът ще я прореже.
Лично аз предпочитам следния комплект при риболов с брейд –твърда пръчка (фаст акция), макара с отлично регулиран аванс, здрави вирбели с карабинка и меки, но остри тройки на примамките.
Ще попитате защо предпочитам твърда пръчка при риболова с брейд? Нали прътът поема първия удар и затова много производители препоръчват меки (лайт) пръчки при риболова с плетено влакно ? Точно защото прътът поема първия удар, предпочитам твърди пръчки! Брейдът притежава почти нулева еластичност и това, съчетано с по-твърдата пръчка, води до самозасичане на рибата, оттам и по-малко „гелета”. Ще попитате също дали рискът да останем без пръчка , или рибата да отплува със скъсана уста, не се ли увеличава? Точно поради тази причина авансът ни трябва да е по-хлабав от този, с който ловим с монофил и със същия диаметър , както при използвания от нас брейд. Рибата се самозасича при първия удар, който се поема от линията и пръта, а след това аванс ът влиза в ролята си. От нас зависи впоследствие да преценим до каква степен да го натягаме. Здравите вирбели също са задължителни! Препоръчвам възможно най-малките модели, но с носимост поне 10 кг., за да може при евентуална закачка да ни помогнат да запазим примамката като изправим меките и остри тройки, с които предварително сме я обзавели. Предпочитани от мен вирбели са тези на BALZ Е R, а тройките - на CANNELLE (Златен лъв).
Ще попитате как да се ориентираме в разнообразието от плетени влакна? Без да правя реклама на фирми, споделям впечатления от личен опит .

 

Евтин и качествен брейд е този на BALZER. Откакто ловя с плетени влакна , имам едно, което за всичките тези години не е намалило значително свойствата си .

.


Много добри, но и по-скъпи са брейдовете на PowerPro и Spiderwire. Основен недостатък при тях е, че освен че са по-скъпи, имат и доста ментета. Ако решите да си вземете от тези брейдове, по-добре е да ги купите от вносителя, а не от някое квартално магазинче.Много добро плетено влакно е и
MAGIBRAID на SPECTRA, но за съжа - ление не се предлага у нас.
Използвал съм и няколко други модела брейд, но не съм особено доволен от тях и за това няма да ги споменавам.

Няколко неща, които е добре да спазваме при риболов с плетено влакно :
•  Задължително носете със себе си работни ръкавици. При закачка не дърпайте с пръта, защото съществува реална опасност от счупване. Отпуснете аванса и изтеглете достатъчно влакно, за да може да оставите въдицата на земята и да издърпате брейда с ръкавици. Не го правете с незащитени ръце! Има риск от порязване!
•  В магазините за 1 лев се продават евтини катинари, които за друго може и да не влязат в употреба, но стават за великолепен отцеп, когато примамката се е закачила на камък - просто щраквате катинара на влакното, изпъвате линията и пускате.
•  Когато купувате брейд, проверете го за няколко неща: дали се разбрида при пресукване; дали при обикновен възел не се къса много лесно; дали диаметърът, означен на опаковката не се различава драстично от реалния (за съпоставка носете парче монофил от размера на купувания от вас брейд); дали при усукване не прави „джувки”.
•  Препоръчвам шпулата да не се пълни до ръба, защото така намаляваме вероятността от получаването на „брада”.

НАСЛУКА!!!